Strokovni posvet »Lokalna hrana kot izziv in priložnost« in Dnevi domačih dobrot

Konec avgusta 2021 smo na Brdu pri Kranju izvedli posvet z naslovom Lokalna hrana s kratkimi dobavnimi verigami – izziv in priložnost za slovenski turizem, ki se je udeležil tudi minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, in Dan domačih dobrot s tržnico lokalnih pridelkov. Na kulinaričnem dogodku sta se predstavila tudi nosilca Michelinove zvezdice.

Slovenija se v letu 2021 ponaša z laskavim nazivom – Evropska gastronomska regija. Gastronomija postaja vedno bolj prepoznaven del slovenskega turizma, ki skupaj z lokalnimi ponudniki hrane nudi unikatne zgodbe in doživetja. Regionalna razvojna agencija Gorenjske – BSC Kranj je v sodelovanju z lokalnimi partnerji: Razvojno agencijo Sora, JGZ Brdo, Zavodom za turizem in kulturo Kranj, Centrom Stonoga, KGZS in Zadrugo Predoslje, 27. avgusta 2021 v Kongresnem centru Brdo pri Kranju, izvedla strokovni posvet s predstavitvijo dobrih slovenskih in gorenjskih praks na področju lokalne hrane v povezavi s turizmom.

V uvodnem delu posveta sta zbrane pozdravila mag. Marjan Hribar, direktor JGZ Brdo, ki je izpostavil dobro sodelovanje Javnega gospodarskega zavoda Brdo z lokalnimi dobavitelji in dr. Bor Rozman, direktor občinske uprave Mestne občine Kranj, ki je izpostavil primer dobre prakse dinamičnega sistema javnih naročil, v okviru katerega javnim zavodom in šolam dobavljajo lokalno hrano.

Rok Šimenc, direktor Regionalne razvojne agencije Gorenjske – BSC Kranj, je v svojem nagovoru poudaril, da je zagotavljanje prehranske varnosti pomembno strateško vprašanje, na nas pa je, ali bomo to priložnost, ki jo daje odlična slovenska kulinarika tudi izkoristili. Pomembnost medsebojnega povezovanja in lokalnih blagovnih znamk je izpostavil Gašper Kleč, direktor Razvojne agencije Sora, ki v blagovno znamko Dedek in Babica združuje že 42 različnih ponudnikov.

Dr. Jože Podgoršek, minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, je v svojem nagovoru poudaril velik pomen pridelave in predelave lokalne hrane v vrednostnih verigah. Povedal je na katerih področjih ministrstvo že izvaja aktivnosti za podporo in promocijo lokalnim pridelovalcem in predelovalcem ter predstavil tudi nekaj nadaljnjih aktivnosti na tem področju. Poudaril je, da je gastronomija naša priložnost ter se navezal tudi na to, da je letos Slovenija evropska gastronomska regija, kar nam daje možnost, da povemo Slovencem in tujcem, da v Sloveniji jemo odlično hrano. Zahvalil se je organizatorjem posveta in vsem, ki povezujejo lokalno hrano tudi s turizmom ter pozval vse k občutljivosti na poreklo tega kar kupimo.

Direktorica Slovenske turistične organizacije, mag. Maja Pak, je predstavila pomen lokalne hrane v gastronomski ponudbi slovenskega turizma ter poudarila, da je gastronomija eden ključnih produktov slovenskega turizma in je tudi del vsake njihove predstavitve. V nadaljevanju je vodja Konzorcija evropsko zaščitenih slovenskih živilskih pridelkov in izdelkov, Boštjan Noč, spregovoril o zaščitenih kmetijskih pridelkih in živilih kot ambasadorjih Slovenije in izpostavil problem nadzora v certificiranju. Prisotne je v dopoldanskem delu posveta nagovoril tudi nosilec Michelinove zvezdice Tomaž Kavčič, ki je opozoril na raznolikost, ki jo nudi Slovenija, in pomembnost povezovanja.

Ob zaključku prvega dela posveta je dr. Janez Bogataj predstavil sedemnajst pomembnih korakov za kulinarično prepoznavnost destinacij. Povedal je, da je gastronomija prostor kjer izražata sebe narava in kultura. Med drugim je poudaril pomembnost poznavanja lokalne gastronomije in tega, da smo ljudje ponosni nanjo.

V drugem delu strokovnega posveta so bile predstavljene dobre prakse s področja povezovanja lokalnih ponudnikov hrane in lokalnih gostincev, ki skupaj soustvarjajo kulinarične zgodbe. Mag. Darko Ferčej je predstavil mednarodni projekt poimenovan Mediteranska prehrana in inovativni produkti, Klemen Langus je govoril o kolektivnih blagovnih znamkah v Julijskih Alpah na primeru Bohinjsko, Tomaž Bolka je predstavil Krištofove kulinarične zgodbe skozi sodelovanje z lokalnimi ponudniki hrane, Marcela Klofutar in Uroš Štefelin pa sta predstavila kako v praksi poteka sodelovanje med pridelovalci lokalne hrane in z Michelinovo zvezdico nagrajeno restavracijo. »Zakaj bi si konkurirali, če smo lahko partnerji in prijatelji« je vodilo Uroša Štefelina in Marcele Klofutar, ki sta kot večina današnjih govornikov, poudarila pomembnost medsebojnega povezovanja.

V okviru predstavitev je bilo izpostavljeno tudi kar nekaj izzivov, ki se odpirajo na tem področju, eden ključnih je tudi kadrovski.

Strokovni posvet, ki je bil podprt tudi z evropskimi sredstvi programa URBACT, v okviru omrežja FOOD CORRIDORS, kjer Regionalna razvojna agencija Gorenjske – BSC Kranj sodeluje kot partner, je bil izveden tudi z namenom podpreti nadaljnji razvoj zelenih trajnostnih pristopov.

 

   

 

Brdo pri Kranju je bilo zadnji avgustovski konec tedna v duhu lokalnega povezovanja. V nedeljo, 29. avgusta 2021 so bila namreč vrata parka odprta tudi širši javnosti na dogodku Dnevi domačih dobrot. Od 10. do 16. ure je potekala tržnica lokalnih pridelkov z Gorenjske in širše, na kulinaričnem dogodku dveh nosilcev Michelinove zvezdice Tomaža Kavčiča in Uroša Štefelina je bilo mogoče spoznati vrhunsko kulinariko iz lokalnih sestavin, z različnimi koktejli pa so na dogodku sodelovali tudi študenti Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Bled. Potekale so tudi tematske delavnice za odrasle in otroke: rokodelski delavnici izdelave loških kruhkov in dražgoškega kruhka, zeliščarska delavnica ter delavnice izdelave mošta, koktajlov iz domačih sestavin in Podbreške potice. S svojimi delavnicami sta sodelovala tudi Stolp Pungart in Gorenjski muzej. V paviljonu Medena zgodba pa je bila izvedena predstavitev čebelarstva.

 

    

 

Prijavite se na naše e-novice!.