SuSTowns – Spodbujanje trajnostnega turizma v majhnih mediteranskih mestih

V juliju 2021, je v portugalskem mestu Faro potekal mednarodni seminar projekta SuSTowns, kjer smo predstavili pilotni projekt v občini Bohinj, s katerimi sodelujemo pri projektu. Po dolgem času smo se srečali v živo s partnerji in spoznali delček kulturnih, gastronomskih in geografskih posebnosti regije Algarve.

Kaj je SuSTowns projekt?

SuSTowns projekt, ki stoji za oznako trajnostna mesta (ang. SuStainable Towns) se ukvarja s problematiko očarljivih majhnih sredozemskih mest, ki so po koncu glavne turistične sezone podvržene velikemu upadu števila turistov. Poleg tega se soočajo tudi z intenzivnim izkoriščanjem njihovih ozemelj, kar lahko vodi v prekomerno obremenjenost z infrastrukturo in storitvami v času, ko je turistična sezona v upadu.

Čar sredozemskega prostora je v očarljivih majhnih mestih, ki postajajo vedno bolj priljubljena turistična destinacija za večje število obiskovalcev, kar omogoča rast in razvoj ozemlja. Zahvaljujoč promocijam in trženju turistične ponudbe, modnim trendom in trendom mladih, povpraševanjem itn., mesta pridobivajo vedno večjo turistično vrednost tudi izven glavne turistične sezone.

Cilj projekta je zagotoviti bolj enakomerno porazdeljeno turistično povpraševanje, ki bo omogočalo uporabo obstoječe infrastrukture in turističnega osebja skozi celo leto ter bi obenem preprečevalo kakršno koli tveganje za spremembe krhkih ekosistemov, ki so sicer odvisni od turistične sezone. Aktivna uporaba turistične infrastrukture skozi celo leto zagotavlja ekonomsko, socialno in gospodarsko varnost lokalnega okolja.

 

Projekt se izvaja v sodelovanju s partnerji iz Albanije, Grčije, Hrvaške, Italije, Slovenije, Španije in Portugalske. Več o projektu si lahko preberete tukaj

 

Mednarodni seminar

Mednarodni seminar je potekal 12.-14. julija 2021 v mestu Faro, na jugu Portugalske. Zaradi epidemije SARS Cov-19, je to prvo srečanje skoraj vseh deležnikov projekta po januarju 2020, ko smo imeli uvodni sestanek v Rimu. Mednarodni seminar predstavlja pomemben mejnik projekta SuSTowns, saj smo vključili deležnike, odločevalce iz vseh projektnih pilotnih območij. Ti so predstavili stanje in aktivnosti v vsaki občini. Glavni namen seminarja je bila predstavitev in širjenje izkušenj, orodij in praks ter največjih doseženih rezultatov pilotnih projektov. Pilotni projekt občine Bohinj sta na mednarodnem seminarju predstavljala direktor Turizma Bohinj, Klemen Langus in Luka Vrančič, pripravljalec akcijskega načrta za občino Bohinj.

Na mednarodnem seminarju smo predstavili tudi projektne video vsebine pripravljene v okviru projekta. BSC Kranj kot partner sodeluje z dvema pilotnima projektoma, Bled in Bohinj, katerih video vsebine so bile prav tako predstavljene.

 

Prijavite se na naše e-novice!.