SuSTowns – srečanje partnerjev na Bledu

Januarja 2022 smo pri BSC Kranj gostili projektne partnerje iz šestih držav, ki so nas obiskali v sklopu projekta SuSTowns. Na srečanju smo predstavili napredek projektnih aktivnosti v okviru naših pilotnih območij, si ogledali dobre prakse, poskrbeli pa smo tudi za ogled lepot in okušanje kulinarike Gorenjske regije.

SuSTowns projekt se ukvarja s problematiko kako rešiti majhna mediteranska mesta sezonskih turističnih obremenitev, na pilotnih območjih v sedmih Evropskih državah, in pomagati ustvariti okolje, ki bo zagotavljalo trajnostni turizem skozi celo koledarsko leto. Kot pilotni območji projekta na Gorenjskem sodelujeta Občina Bled in Občina Bohinj, pri čemer spomnimo, da smo slednjo predstavili na mednarodnem seminarju julija 2021 na Portugalskem, Občino Bled pa septembra 2021 v Grčiji.

 

Na partnerskem srečanju smo se dotaknili problematike epidemije SARS-CoV-2, ki je drastično zmanjšala turistične aktivnosti na splošno, ter svet soočila s problematiko potovanja, preživljanja prostega časa na turističnih destinacijah ter tudi otežila izvajanje projektnih aktivnosti zadanih v sklopu projekta samega.

 

Projektnim partnerjem smo se potrudili pričarati celostno podobo in pokazati lepote Gorenjske regije v vsej svoji veličini naravnih, kulturnih, zgodovinskih in kulinaričnih biserov.

Posebna zahvala gre županu Občine Bled, g. Janezu Fajfarju, županu Občine Jezersko, g. Andreju Karničarju, in vodji sektorja za razvoj in pametno skupnost Mestne občine Kranj, g. Tomažu Lanišku, ki so z nami preživeli nekaj dragocenega časa in poskrbeli za še čudovitejše doživetje naših gostov.

 

Za pilotno področje Bled smo v sklopu projekta SuSTowns pripravili turistične pakete za trajnostno obravnavo turista kot posameznika in njegovo maksimalno trajnostno mobilnost, akcijski načrt za reševanje mobilnostne problematike, po katerem je glavni strateški cilj Bled kot vodilna zelena alpska destinacija. Bled, kot najatraktivnejša in najprepoznavnejša destinacija Alp, je običajno deležna pozornosti zaradi Blejskega otoka, mi pa smo v sklopu projekta pripravili promocijske video vsebine, ki pričajo o tem, da je Bled veliko več kot le jezero z otokom.

 

Obiskali smo Blejski Grad, kjer nas je velikodušno sprejel Blejski župan, g. Janez Fajfar, ki je očaral s svojo karizmo in pripovedovanjem mitov, legend in zgodb, povezanih z Bledom, Blejskim Gradom in jezerom. Naše goste je navdušil s presenečenjem, in sicer z grafiko Blejskega gradu (izdelano v grajski tiskarni na tradicionalen tehnološki način ročnega tiska, na ročno izdelan papir), z njegovim lastnoročnim podpisom in žigom Občine Bled.

 

Zimska idila Zgornjega Jezerskega je poskrbela za aktivno preživet dopoldan, pri čemer so bili naši gostje vzhičeni nad snežno odejo in sankaško progo, kar nekaj izmed njih pa je tudi prvič videlo sneg v živo ter okušalo snežne radosti. Na Domačiji Šenk so nas prijazno sprejeli in ponudili pravo domačo pojedino, ki se je še kako prilegla po zimskih dogodivščinah ter navdušila tudi največje gurmane. Župan Občine Jezersko je predstavil primer dobre prakse Jezerskega turizma. Jezersko namreč ne izhaja in ne ustreza družbenemu imperativu klasičnega turizma. Dokazuje, da lahko okolje piše zgodbo turizma v razcvetu tudi če nima velikih modernih hotelov in ogromne infrastrukture. Na Jezerskem je turist deležen pristne, individualno prilagojene ponudbe, kar je pisano na kožo posameznikom, ki si želijo aktivnega oddiha, spočiti telo in duha ter hkrati uživati v čudoviti naravi, mirnem okolju, gurmanskih poslasticah, domačnosti in udobju.

 

Ker je SuSTowns projekt, ki temelji na trajnostnem, zelenem pristopu, smo skozi celotni teden bivanja predstavljali primere dobre prakse ter se tudi posluževali trajnostnih rešitev v času našega srečanja.

 

Zavedamo se, da je posebej v času, ko se nam je življenje obrnilo na glavo zaradi epidemije širom po svetu, zelo pomemben turistični dejavnik omogočanje turističnega okolja, ki podpira in nudi možnost t.i. dela od doma oz. delo na turistični destinaciji. Tovrstnih turističnih lokacij, ki hkrati znotraj svoje ponudbe ali v neposredni bližini le te nudijo potreben prostor z vso potrebno infrastrukturo in orodji (npr. dovolj močna brezžična internetna povezava) za nemoteno delo, praktično ni oz. jih je le peščica. Naša želja za prihodnost je, se posvetiti tudi temu aspektu turizma in s tem uresničiti vizijo okolja, ki zagotavlja trajnostni turizem skozi celo koledarsko leto.

 

Uvodna predstavitev vodilnega partnerja projekta SuSTowns

Udeleženci z Blejskim županom g. Janezom Fajfarjem

Udeleženci z Blejskim županom g. Janezom Fajfarjem na Blejskem gradu

Sankanje na Zgornjem Jezerskem

Prijavite se na naše e-novice!.