Svetovni dan čebel

Prijazno vabljeni na prvo praznovanje svetovnega dne čebel in srečanje slovenskih čebelarjev, ki bo potekalo na Breznici pri Žirovnici, v nedeljo 20. maja 2018.

Proslava ob prvi obeležitvi svetovnega dneva čebel s srečanjem slovenskih čebelarjev se bo pričela ob 12.00 uri na prireditvenem prostoru Konjeniškega kluba Stol med vasjo Breznica in Vrba (lokacija 46 23.413 N 14 9.269 E).

Na različnih lokacijah v okolici prenovljenega spominskega čebelnjaka Antona Janše na Breznici za vas pripravljamo pestro kulturno in zabavno dogajanje. Pri čebelnjaku bo na ogled obnovljena spominska plošča Antonu Janši, s kratkim igranim prizorom iz mladosti Antona Janše bodo nastopili člani Kulturnega društva Dr. France Prešeren Žirovnica–Breznica.

Povabili vas bodo k ogledu najimenitnejšega čebelnjaka brezniške fare in vas skozi kulturno dvorano usmerili na krožno pot, ki bo vodila od čebelnjaka nazaj na promenado ob lokalni cesti Breznica–Vrba, kjer bo potekala medena tržnica.

V kulturni dvorani na Breznici si boste lahko ogledali filmsko predstavitev projekta Čebelji park Antona Janše 2019, svoje kuharske sposobnosti bodo s projektom »kuhnapato« predstavili slovenski osnovnošolci, ki bodo tekmovali v pripravljanju jedi z medom.

Na medeni tržnici bodo Žirovnico predstavljali različni domači ponudniki, gostinci in društva. S svojo čebelarsko ponudbo bodo prisotna slovenska podjetja in čebelarji. Kupili boste lahko izdelke domače in umetnostne obrti, zdravo hrano, naravno kozmetiko, čebelje obarvane spominke in še kaj. Na promenadi, vzdolž tržnice, bo za otroke organiziran lov na čebelice, med 10.00 in 12.00 uro vas bosta zabavala poulična umetnika na hoduljah, zavrteli se boste lahko ob zvokih harmonike, vrstili se bodo različni glasbeni nastopi od godbe Gorje, dua Eva in Peter do etno glasbenice Brine Vogelnik. Na tržnici bodo s kuhanjem medenega kotlička tekmovala različna čebelarska društva.

Čebele brenčijo tudi v okolici žirovniških kulturnih znamenitosti. Obiščite jih pri Prešernovi rojstni hiši v Vrbi in Finžgarjevi rojstni hiši v Doslovčah, ki bosta v nedeljo, 20. maja odprti med 10.00 in 17.00 uro.

 

Časovnica programa:
 
09.00–12.00   Ulično gledališče – hoduljarji in godba Gorje na promenadi vzdolž medene tržnice
 
9.00–12.00 in 14.00–16.00     Igrani prizor iz mladosti Antona Janše pri Janševem čebelnjaku
 
9.00–16.00    Filmska projekcija projekta Čebelji park Antona Janše 2019 in tekmovanje slovenskih osnovnošolcev v kuhanju z medom v Kulturni dvorani na Breznici
 
9.00–17.00   Medena tržnica in tekmovanje čebelarskih društev v  kuhanju medenega kotlička
 
09.00 – 16.00   Glasbeni nastopi: Eva in Peter, harmonikaš itd. na osrednjem odru na promenadi
 
10.00   Maša za čebelarje v Farni cerkvi Žalostne Matere Božje Breznica
 
10.00–16.00    Lov na čebelice – animacija za otroke na promenadi vzdolž medene tržnice
 
12.00    Uradni pričetek proslave  na lokaciji Konjeniškega kluba Žirovnica
 
13.30 – 17.00   Srečanje slovenskih čebelarjev na lokaciji Konjeniškega kluba Žirovnica
 
14.00    Koncert Brine Vogelnik na osrednjem odru na promenadi
 
 
 
 
 
Prijavite se na naše e-novice!.