Uvodno srečanje projekta InduCult2.0

Pod naslovom Živeti industrijsko kulturo v srednji Evropi se je sredi oktobra v Leobnu v Avstriji, mestu z bogato železarsko industrijo, odvilo uvodno srečanje projekta InduCult2.0. Osrednje vodilo projekta je oživeti kulturni duh starih industrijskih območij, pri čemer gre za inovativni pristop do industrijske kulture.

InduCult2.0, projekt sofinanciran s strani programa Srednja Evropa, uvodno srečanje, Leoben, Avstrija, 12. - 14. oktober 2016:

Vsebinsko pestro in zanimivo tridnevno srečanje projektnih partnerjev in njihovih deležnikov je potekalo pod skupnim naslovom »Živeti industrijsko kulturo v srednji Evropi« s poudarkom na izmenjavi izkušenj in dobrih praks o industrijski kulturi. Glede na to, da že samo mesto, kjer je potekalo srečanje, slovi po bogati železarski industriji, sta bila organizirana dva študijska obiska kot primera dobrih praks oživljanja industrijske tradicije na sodoben način. Najprej je bil organiziran obisk na Erzberg – fantastična razgledna točka na goro železove rude z ogledom še vedno delujočega rudnika v srednji Evropi, ki je urejen v odprti muzej primeren za obiskovalce. V prvi vrsti na ta način želijo osveščati svoje prebivalce in obiskovalce o rudarski tradiciji, prav tako pa je tudi atraktivna turistična znamenitost, ki jo nameravajo v prihodnje še dodatno razvijati. Njihov najnovejši projekt je inovativni predor, ki ga uporabljajo za namene raziskovanja, testiranja novih strojev in razvoja novih načinov podzemnega rudarjenja. Gre za lep primer sodelovanja različnih institucij, univerze, vlade in privatnih podjetij, katerim je skupna uporaba tega raziskovalnega centra za prihodnje inovacije.

Drugi študijski obisk je bil organiziran v železarno Voestalpine, kjer je za obiskovalce v enem delu dostopen ogled transformacije železove rude v različne oblike in uporabe železniških tirov. Za vodenje je poskrbljeno s strani ponosnega bivšega delavca, ki je prepričan, da je Voestalpine najbolj moderna tovarna jekla na svetu, predvsem ker ponujajo kvaliteto. Glavni izziv pomeni inovativnost, ki lahko pripelje do ustrezne kvalitete, kar pa pomeni, da je vedno potrebno biti en korak pred vsemi.

Oba omenjena primera sta močna identifikacijska elementa te regije, skupaj z organizacijo Rostfest festivala, ki na inovativen in hkrati kreativen način promovira pomembnost industrijske tradicije, pa v tem okviru ustvarja osnove industrijske kulture.

Udeleženci uvodnega srečanja so na podobnih primerih v obliki diskusije in delavnic razpravljali o konceptu industrijske kulture, kot skupnem pogledu na ta termin. Na podlagi metode Appreciative inquiry (vodenje sprememb z afirmativnim pristopom – AI) so vsi interaktivno sodelovali pri izmenjavi mnenj, izkušenj in dobrih primerov iz različnih regij srednje Evrope. Projektni partnerji in njihovi deležniki so obravnavali tri različne elemente in priložnosti za industrijsko kulturo v okviru treh različnih tematik, ki pa so hkrati tudi posamezni delovni paketi InduCult2.0 projekta:

  1. Povezava med identiteto in turizmom
  2. Spodbujanje ozaveščenosti mladih o pomembnosti industrijske kulture, njena promocija in hkrati priložnost za nova delovna mesta
  3. Povezava med kreativnostjo in inovativnostjo v proizvodnji industriji

Na vsaki izmed delavnic so bili predstavljeni primeri dobrih praks v regijah srednje Evrope, na podlagi katerih so udeleženci izmenjali svoje izkušnje in dobili ideje, ki bi jih v prihodnje lahko aplicirali na svojih projektih.

Vsekakor lahko rečemo, da ni šlo za običajno uvodno srečanje projekta, saj že omenjeni pristop z metodo Appreciative inquiry in učenje mreženja omogoča tako osebno kot tudi strokovno povezanost z določeno temo, s katero se udeleženec hitro poveže in počuti del njene vsebine.

 

Prijavite se na naše e-novice!.