V Kranju iščemo starejše, ki starosti ne želijo preživljati v domu starejših

Nove tehnologije omogočajo številne storitve na daljavo, ki starejšim pomagajo pri življenju v domačem okolju. Pilotno bomo mednarodni projekt HoCare 2.0 zagnali tudi pri nas, v kranjskem BSC-ju, zato za sodelovanje pri projektu iščemo starejše in njihove svojce.

Številnim starejšim, ki potrebujejo pomoč, a starosti ne želijo preživeti v katerem od domov za starejše, lahko pri tem pomagajo sodobne tehnologije. Starejši jih lahko kmalu preizkusijo tudi sami. Smo namreč edini slovenski partner mednarodnega projekta HoCare 2.0, ki razvija  inovativne rešitve za socialno in zdravstveno oskrbo na domu. Le-te bodo s svojim sodelovanjem soustvarjali prav starejši, ki jih bodo uporabljali, in njihovi družinski člani.

 

Za sodelovanje v pilotnem projektu, ki bi ga radi čim prej zagnali potrebujemo 11 starejših in prav toliko družinskih članov, po enega za vsakega uporabnika. Najbolj primerni so upokojenci, ki starosti ne želijo preživeti v institucionalnem varstvu, in da so tako zainteresirani upokojenci kot njihovi svojci iz Gorenjske regije. Zainteresirani so lahko že deležni kakšne od oblik pomoči na domu, ni pa nujno. V okviru projekta jim bomo pri nas zagotovili testno okolje za nove tehnologije, mreženje, spoznavanje novosti na področju reševanja problematike s staranjem prebivalstva in posredno celo sodelovanje v mednarodnem konzorciju.

 

»Ob vsakem načrtovanju uvedbe novih tehnologij je treba imeti v mislih ljudi, za katere načrtujemo rešitve,  in poskrbeti, da bodo tehnologijo znali uporabljati. Tako uvedbe ne bodo same sebi namen, ampak bodo služile svojemu namenu,« je že ob nedavno sprejeti strategiji razvoja Kranja kot pametnega mesta, torej mesta, v katerem so storitve podprte s sodobnimi tehnologijami, opozorila direktorica Ljudske univerze Kranj Mateja Šmid. »Ranljive skupine so še vedno digitalno dokaj slabo pismene – kljub številnim brezplačnim možnostim za razvoj digitalne pismenosti v Kranju. In nekako se ne zavedajo, da danes že dejstvo, da si digitalno nepismen, pomeni ranljivost – nevključenost, brez dostopa do določenih informacij in storitev.«

 

Tega se zavedamo tudi izvajalci projekta HoCare 2.0. Rešitve, temelječe na sodobnih tehnologijah, za sprejemanje in uporabo s strani starejših, potrebnih oskrbe, so pravi izziv. Vendar pa naj se ga starejši, ki jih mika, da bi se projektu priključili, ne ustrašijo. Kakršno koli predznanje v zvezi z uporabo novih tehnologij ni potrebno. Vsega bomo sodelujoče naučili mi, le biti morajo dovzetni za nekaj učenja. Njihova obveznost bo sodelovanje v debatah na daljavo in reševanje vprašalnikov o njihovih izkušnjah. Sodelovanje z izbranimi starejšimi in z enim od bližnjih vsakega sodelujočega bo trajalo vsaj eno leto.

 

Prijave zbiramo na elektronskem naslovu jana.franetic@bsc-kranj.si ali na telefonski številki 04/281 72 44. Prijavitelji naj navedejo svoje ime, priimek, ime družinskega člana, ki bo prav tako sodeloval v projektu, ter svoje kontaktne podatke (tudi elektronski naslov, če ga imajo). Pripišejo naj še svojo starost, status, izobrazbo ter dodajo informacijo, ali morda že živijo v domu starejših ali doma. Prijavijo naj se do 15. 11. 2020.

 

V projektu HoCare 2.0 sodeluje 11 partnerjev iz šestih držav, poleg slovenskega še iz Poljske, Madžarske, Češke, Nemčije in Italije. Mednarodni projekt poteka v okviru programa Srednja Evropa, njegova skupna vrednost pa je, kot je navedeno na spletni strani projekta, 1,2 milijona evrov.

Prijavite se na naše e-novice!.