Virtualno srečanje partnerjev O-CITY projekta v duhu počastitve kulturnega dneva v Kranju

BSC Kranj je skupaj z Layerjevo hišo iz Kranja gostil virtualno srečanje partnerjev projekta O-CITY, ki se zavzema za promocijo kreativne ekonomije preko multimedijske vsebine o kulturi naših mest. V povezavi s tem so nastali videi in podkasti o kranjski kulturi, ki so na slovenski kulturni praznik zaživeli na spletni platformi KRA KRA.

V projektu O-CITY, ki kulturno dediščino evropskih mest predstavlja digitalno, sodeluje 13 partnerjev iz 6 držav. Partnerski sestanek projekta, ki je bil sicer načrtovan v Kranju, se je odvil virtualno od 2.–4. februarja. Kranjski partnerji smo na njem predstavili dobro prakso sodelovanja med izobraževalnimi in kulturnimi institucijami v Kranju, v sodelovanju s Kariernim centrom Univerze v Ljubljani pa so mednarodni partnerji spoznali razvoj digitalnih kompetenc v slovenskem izobraževanju, kreativne izzive Mestne občine Kranj in se podali na virtualni sprehod po Ljubljani.

 

Osrednja vsebina partnerskega sestanka v Kranju je bila povezana z lansiranjem spletne platforme Orange Planet, kjer si vsak posameznik lahko ogleda interpretacijo kulturne in naravne dediščine t.i. oranžnih/kreativnih mest, ki sta izraženi preko besedila, zvoka slike in drugih animacij.

Poleg spodbujanja razvoja »oranžne ekonomije«, raziskovanja in oglaševanja kulturne in naravne dediščine, se projekt zavzema tudi za modernizacijo univerz in novosti na področju učenja in metodologije poučevanja. V ta namen je Zavod Carnica v sodelovanju s petimi kranjskimi osnovnimi šolami in kranjskimi kulturnimi javnimi institucijami – Gorenjskim muzejem, Prešernovim gledališčem Kranj in Mestno knjižnico Kranj, pripravil kulturni program za osnovnošolce zadnje triade. Projekt spodbuja njihovo aktivno spoznavanje poklicev v kulturi in kranjske kulturne dediščine. Učenci sami postanejo ustvarjalci multimedijskih vsebin (video in podkast), s katerimi njihovi sošolci in učenci nižjih razredov pridobivajo znanje o kulturi v Kranju na način, ki je otrokom in mladostnikom danes (bolj) blizu. Nastali so videi in podkasti o kranjski kulturi, ki bodo zaživeli na spletni platformi KRA KRA na slovenski kulturni praznik, 8. februarja 2021. Cilj je, da bi KRA KRA zaživela kot sodobni pripomoček pri izobraževanju o kulturi.

Projekt, ki ga podpira Mestna občina Kranj, krepi sodelovanje javnih in zasebnih zavodov na področju kulture in izobraževanja, vanj pa se z mednarodnim projektom O-CITY vključuje tudi BSC Kranj – Regionalna razvojna agencija Gorenjske. Ta je projekt podprla s podporo razvoja tehničnih gradiv o učenju izdelave multimedije za učitelje.

 

 

Prijavite se na naše e-novice!.