Z NOVINARSKO KONFERENCO IN UVODNIM SESTANKOM SE PRIČENJA PROJEKT ADRIONCYCLETOUR

V četrtek, 16. februarja 2023, bo v Kopru potekal uvodni sestanek strateškega povezovalnega EUSAIR-ovega projekta »Jadransko-jonska kolesarska pot za trajnostni turizem – ADRiatic IONian CYCLE route for sustainable TOURism-ADRIONCYCLETOUR”, sofinanciranega v okviru Programa čezmejnega sodelovanja Interreg VI-A Italija-Slovenija 2021-2027.

Na prireditvi bodo spregovorili predstavniki Programa, upravno osebje in funkcionarji Furlanije-Julijske krajine, Veneta in Slovenije. Dogodek bo označil uradni začetek aktivnosti, na njem bodo predstavljeni partnerstvo, predvideni cilji in rezultati projekta ter skupno načrtovane aktivnosti partnerjev v prihodnjem triletnem obdobju. Skupna vrednost projekta znaša 4.375.000,00 EUR, od česar je prispevek ESRR 3.500.000,00 EUR.

Projektna ideja predstavlja pomembno priložnost za strateško opredelitev Jadransko-jonske kolesarske poti, izboljšanje infrastrukture vzdolž njene osi in razvoj trajnostnega turizma, tudi na makroregionalni ravni območja EUSAIR. V okviru projekta se bo vzpostavilo obalno čezmejno kolesarsko pot ob Jadranskem morju v Italiji (Furlanija-Julijska krajina in Veneto) in Sloveniji z glavnimi navezavami proti notranjosti. Aktivnosti bodo skladne z evropskimi smernicami, saj bodo spodbujale intermodalnost (kolo-ladja, kolo-vlak, kolo-avtobus) na čezmejni ravni.

Na Gorenjskem bo poudarek na snovanju, načrtovanju in ponudbi različnih storitev za kolesarje in spodbujanje trajnostne mobilnosti. Opremili bomo dve novi počivališči v bližini znamenitosti, namestili dva števca koles, na izbrani lokaciji pa bomo zagotovili tudi opremo za varno hrambo in polnjenje električnih koles. Vse navedeno bo nameščeno na trasi kolesarske poti Rateče–Kranjska Gora–Bled–Bohinj.

Prijavite se na naše e-novice!.