Začel se je projekt Alpe Adria regija doživetij

V projektu Alpe Adria regija doživetij se je povezalo dvanajst slovenskih in avstrijskih partnerjev, se prijavilo na javni razpis Programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija-Avstrija 2014-2020 in uspešno pridobilo sredstva Evropskega sklada za regionalni razvoj (ESRR). Vrednost načrtovanih aktivnosti je skoraj 2,5 milijona evrov, od tega bo 85 odstotkov (2,1 milijon evrov) sofinanciranih iz sredstev ESRR, avstrijskim partnerjem bo dodatnih 10 odstotkov namenila Koroška deželna vlada.

Sredstva bodo namenjena razvoju turistične ponudbe, s poudarkom na pohodništvu, gorskem kolesarjenju in zimskih aktivnostih. Cilj projekta je nadgraditi kakovost ponudbe ter s tem v Karavanke privabiti večje število obiskovalcev, dolgoročno pa zagotoviti nova delovna mesta na področju turizma in v spremljajočih dejavnostih.

V projektu bo narejen strateški načrt turističnega razvoja, ki bo usmerjal in zagotovil trajnostni turistični razvoj območja, razviti bodo trije specializirani turistični produkti doživetij na temo pohodništva, gorskega kolesarjenja in zimskih aktivnosti, izvedena bodo usposabljanja za ponudnike turističnih storitev in namestitev, velik poudarek bo na povezovanju, promociji in na vzpostavitvi učinkovitega skupnega čezmejnega trženja turističnih programov. Za celotno območje bodo izdelani promocijski filmi in brošure, predvidene so predstavitve na sejmih doma in v tujini ter vikendi pohodniških, kolesarskih in zimskih doživetij. Več kot polovica finančnih sredstev bo namenjena kakovostni nadgradnji infrastrukture. Pohodniki bodo imeli na voljo urejene in bolje označene čezmejne planinske poti, počivališča in informacijske točke (med drugim na Tromeji, ob Baškem jezeru, v dolini Završnice in parku Ruteč), v dolini Rož bodo urejene lažje pohodniške poti. Kolesarjem bo na voljo razgledna turno-kolesarska pot, nadgradila se bo ponudba planinskih koč pod Storžičem, na Kofcah, na Zelenici, pri izviru Završnice in na Golici. V Javorniškem Rovtu bo vzpostavljen gorsko-kolesarski učni center, na Jezerskem pa zimski učno-rekreacijski center.

Projekt se je začel izvajati maja letos in bo trajal tri leta, do aprila 2020. V njegovo izvedbo je vključenih dvanajst partnerskih organizacij: Regionalna razvojna agencija Gorenjske (BSC Kranj) kot vodilni partner, Planinska zveza Slovenije, Pohodništvo&kolesarjenje giz, Zavod za turizem in kulturo Žirovnica, Občine Jesenice, Tržič in Jezersko na slovenski strani ter razvojna agencija Carnica-Region Rosental, marketinška agencija Region Villach Tourismus, podjetje Umweltbüro ter Občini Šentjakob v Rožu/St. Jakob im Rosental in Podklošter/Arnoldstein na avstrijski strani. Vsi si bodo prizadevali, da Karavanke postanejo regija petzvezdičnih doživetij, prepoznavna v širšem mednarodnem prostoru.

 

Prijavite se na naše e-novice!.