Zakaj coworking?

Coworking je način dela, ki posameznikom in manjšim organizacijam omogoča, da si občasno ali stalno delijo prostor za delo z drugimi ustvarjalci iz svoje, sorodnih, ali celo popolnoma drugačnih panog.

Nobena skrivnost ni, da število coworking prostorov po svetu, EU in celo v Sloveniji narašča in se je v letu 2017 zaustavila na neverjetnih 13.800. Strokovnjaki ocenjujejo, da bo do leta 2020 število prostorov oziroma centrov za coworking preseglo številko 26.000. Podatkov za Slovenijo, vsaj točnih, ni. In jasno je, da lahko s tremi kliki pridemo do milijon razlogov zakaj je delo v coworking-u dobro in zakaj slabo, vendar je dejstvo, da se delovno okolje spreminja in služb od 6.00 do 14.00 ni več. Veliko podjetnikov se za lastno poslovno pot odloči, ker druge možnosti nimajo, vse več pa je tudi takih, ki namenoma ohranjajo svojo delovno svobodo. Oboji največkrat delajo od doma, ker je najem pisarne konkreten finančni zalogaj, ker največkrat potrebujejo le računalnik, ker je stroškov na začetku poslovne poti že tako čisto preveč.

In zato so glavne prednosti dela v coworkingu:

  • Nizki stroški: za primerjavo, v Kovačnici v Kranju, so cene naslednje: flexza tiste, ki delovni prostor potrebujete le občasno – do 10x v  mesecu,  času uradnih ur (15€/mesec), fix za tiste, ki delovni prostor potrebujete vsak dan v času uradnih ur (25€/mesec) in premium za tiste, ki delovni prostor potrebujete  24/7 (29€/mesec).
  • Delitev službe in prostega časa: naj bo služba služba in dom dom. Sestanke s (potencialnimi) strankami voditi doma je lahko neprikladno in neprofesionalno.
  • Sodelovanje: vseh oblik; od deljenja idej, nadgradnje ideje s pomočjo »sodelavcev«, brezplačne medsebojne pomoči, viharjenja možganov v skupini, do skupnih poslov med najemniki.
  • Fleksibilnost: če potreba po delovnem prostoru ni stalna, je coworking lahko zelo elegantna rešitev.
  • Večja učinkovitost/storilnost: Delo od doma ima svoje prednosti, a obenem tudi slabosti. Resda boste prihranili na času, ko se vam ne bo treba vsakodnevno voziti na delovno mesto, a zaradi občutka izoliranosti in nedružabnosti bo vaša produktivnost morda upadla.
  • Podporne dejavnosti: mentorstva, svetovanja, delavnice,…
  • Mreženje
  • Informativni in izobraževalni dogodki
  • Skupnost

Coworking je lahko idealna rešitev za vse tiste, ki pri svojem delu ne potrebujejo kaj dosti več od mize in računalnika, za tiste, ki si želijo popestriti delovni ritem, hkrati pa želijo povečati produktivnost. 

Članek je nastal v okviru projekta SPOT svetovanje Gorenjska. 

Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj: www.eu-skladi.si, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo: www.mgrt.gov.si ter SPIRIT Slovenija, javna agencija: www.spiritslovenia.si.

 

Prijavite se na naše e-novice!.