Zaključek projekta FOOD CORRIDORS
Projektni partnerji so se zavezali k spodbujanju bolj trajnostnega lokalnega in regionalnega gospodarstva, saj pretekle izkušnje kažejo, da je treba spodbujati prehod na regionalne prehranske sisteme. Namen projekta FOOD CORRIDORS pa je bil spodbujanje ustvarjanje mreže mest, ki so predana oblikovanju načrtov prehrane, ki segajo od mestnih in primestnih območij skozi »koridor«, ki omogoča povezavo med mestom in podeželjem. Tak pristop krepi ustvarjanje proizvodnih in potrošniških okolij, ki temeljijo na gospodarski, družbeni in okoljski trajnosti.
V projektu FOOD Corridors je BSC Kranj sodeloval s sedmimi evropskimi mesti, ki so poskušali opozoriti na pomembnost vzpostavitve trajnostnega sistema oskrbe s hrano in prednostih odnosa med podeželjem in mestom, z namenom:
- zagotavljanja dostopa do sveže in zdrave hrane za celotno prebivalstvo,
- spodbujanja kratkih proizvodnih in potrošniških poti,
- zmanjšanja količine zavržene hrane,
- uvajanje politik javnega odkupa lokalne in ekološko trajnostne hrane,
- izvajanja izobraževalne in javnozdravstvene politike z zdravo prehrano,
- spodbujanja ustvarjanja delovnih mest, zlasti v malih in socialnih podjetjih itd.
Vodilni partner omrežja FOOD Corridors je bila Regija Coimbra (Portugalska), poleg BSC Kranj pa so sodelovali še Larissa (Grčija), Córdoba (Španija), Szecseny (Madžarska), Zveza občin Bassa Romagna (Italija), Alba Iulia (Romunija) in Tartu (Estonija). Vodilni strokovnjak omrežja pa je bil Antonio Zafra. Osnovna tema, ki so jo obravnavali so bile lokalne verige s hrano, pri delu pa so naleteli tudi na druga vprašanja, kot so krožno gospodarstvo, odseljevanje mladih, inovativnost, kakovost produktov in prodajni kanali.
Za BSC Kranj je bila to prva izkušnja sodelovanja pod okriljem programa URBACT. Skozi projekt so se zvrstile številne pobude, namenjene spodbujanju kulturnega turizma in razvoju gastronomskega potenciala regije. Prevzeli smo osrednjo vlogo pri združevanju lokalnih in regionalnih potreb z možnostmi financiranja, v želji narediti korake k mikro-regionalnemu razvoju, ki temelji na lokalnih virih.
Skupni cilj omrežja FOOD CORRIDORS: Regionalni sistemi za preskrbo s hrano
Od začetka civilizacije so mesta tesno povezana s pridelavo hrane, eno ne more obstajati brez drugega, pove Carolyn Steel v govoru o Sitopii. Gre za koncept, s katerim skuša pojasniti, kako močno je hrana povezana s tem, kje in kako živimo, kakšna so naša naselja, in kakšno je naše družabno življenje. Z industrializacijo hrane se je odgovornost za prehranjenost prebivalstva z vladarjev in vlad prenesla na gospodarstvo, kar je slabo vplivalo tako na prostorski razvoj (monokulturna območja, sekanje pragozdov, …) kot na naš odnos do hrane.
Nedavne izkušnje kažejo, da je treba spodbujati prehod na regionalne sisteme za preskrbo s hrano. Partnerji projekta so si prizadevali za oblikovanje mreže mest in regij, ki skupaj oblikujejo akcijske načrte, ki spodbujajo uporabo lokalne hrane, in razvoj pristopov, ki krepijo sodelovanje med sektorji in izboljšujejo kvaliteto življenja prebivalstva. Akcijski načrti so povezali urbana, primestna in ruralna območja z oblikovanjem koridorjev in krepili povezave med mesti in podeželjem. Ta pristop krepi ustvarjanje proizvodnih in potrošniških okolij, ki temeljijo na ekonomski, socialni in okoljski trajnosti.
Na Gorenjskem so bile aktivnosti usmerjene predvsem v nadgradnjo lokalnih verig hrane (obstoječih blagovnih znamk), povezovanje in medsebojno sodelovanje lokalnih pridelovalcev hrane in izvedbi pilotnega dogodka, ki je združil ponudbo proizvodov Gorenjske na enem mestu (Dnevi domačih dobrot, Brdo 2021). V sklopu dogodka je bil organiziran tudi strokovni posvet z naslovom Lokalna hrana s kratkimi dobavnimi verigami – izziv in priložnost za slovenski turizem.
Eden od bolj vidnih rezultatov projekta sta bila tudi dva dogodka na Brdu pri Kranju, posvečena gastronomiji v Sloveniji
- Program strokovnega posveta: Lokalna hrana s kratkimi dobavnimi verigami - izziv in priložnost za slovenski turizem
- Gorenjski Glas: Lokalna hrana kot izziv in priložnost
- Gorenjski Glas: Pomembno je sodelovanje in povezovanje