Zloženka Vozni red prenosa lastništva podjetja

V Sloveniji je kar 83 % vseh podjetji družinsko vodenih – družinska podjetja pa ste steber našega gospodarstva! Večina družinskih podjetij je danes starejših od 20 let in jih vodi prva generacija lastnikov, ki so starejši od 55 let. Prenos lastništva podjetja je kompleksen, časovno zahteven in drag postopek, o katerem bi večina podjetnikov morala že aktivno razmišljati. Vprašanj je ogromno, enostavnih odgovorov malo.

Po statistiki iz zahoda, prenos lastništva podjetja na naslednjo generacijo preživi le 1/3 podjetij.

Na Gorenjskem si želimo ohraniti cvetoča družinska podjetja in z njimi povezana delovna mesta ter podjetnikom olajšati proces prenosa lastništva. Zato smo na osnovi izkušenj projekta STOB Regions in izvedenih pilotnih delavnic pripravili zloženko Vozni red prenosa lastništva družinskega podjetja. Zloženka nudi osnovne infromacije glede prenosa in faze proces.

Seveda je vsako podjetje zgodba zase, ima svoje posebnosti in odstopanja od splošnega procesa, zato zloženka predstavlja predvidene faze, skozi katere mora podjetje pri prenosu lastništva na naslednjo generacijo.

Družinskim podjetjem je trenutno na voljo tudi Vavčer za prenos lastništva, ki podjetnikom pokrije sorazmeren strošek prenosa: 

  • 1. sklop aktivnosti: stroški aktivnosti vezani na pripravo prijavitelja na prenos lastništva,
  • 2. sklop aktivnosti: stroški aktivnosti vezani na izvedbo prenosa lastništva, 
  • 3. sklop aktivnosti: stroški aktivnosti vezani na dvig kompetenc prevzemnika družinskega podjetja

Najmanjša spodbuda: 500 EUR za posamezen sklop aktivnosti
Največja spodbuda: 3.000 EUR za posamezen sklop aktivnosti oz. za vse tri aktivnosti skupaj max. 9.000,99 EUR

 

BSC Kranj od leta 2017 sodeluje kot partner pri projektu STOB regions (Succession and Transfer of Business in Regions), programa Interreg Europe. Cilj projekta je, s pomočjo primerjave in izmenjave izkušenj in dobrih praks partnerjev, pomagati podjetnikom pri prenosu lastništva podjetja, pripraviti akcijski načrt prilagojen za našo regijo in državo, za zagotavljanje preživetja podjetja ob tem procesu.

 

Prijavite se na naše e-novice!.